Uređenje potkrovlja -spas u teškim vremenima


Znate onaj osjećaj kada želite još malo višu plaću od one koju primate, noviji i veći automobil od onog kojeg vozite i bar još jednu sobu u stanu ili kući? I onda biste imali baš sve što vam treba. Sigurno znate, jer taj osjećaj je u ljudskoj prirodi i vjerojatno ste bar jednom već proživjeli taj proces prelaska na višu razinu. I dok se povišica, u jeku smanjenja plaća u državnim i privatnim tvrtkama, čini kao "science fiction", a noviji automobil baš i nije prvi na popisu kupovine u recesijska vremena, još uvijek postoje rješenja kako unaprijediti životni prostor i napokon doći do te još jedne željene sobe.

Možda ste među sretnicima koji u vlastitoj ili roditeljskoj kući imaju potkrovlje. Obično, zapušteno potkrovlje, na koje se niste penjali već godinama, sve otkako ste zadnju "kramu" koju vam je bilo žao baciti pospremili daleko od očiju. Nakon toga, duboko u sebi potisnuli ste sjećanje na postojanje tog neuređenog kutka. Uostalom, tko bi se sad upuštao u radove, otvarao i zatvarao financijske konstrukcije, ulagao novac... i otkud vam novac, uopće? Kasica prasica odavno je razbijena, kunski i devizni račun imali su i svojih boljih dana, "švicarci" divljaju i još jedan kredit vam ne treba, a kod lihvara vam se baš i ne ide. Osim još viših kamata, obično je riječ o neugodnim tipovima i takve priče uglavnom nemaju sretan završetak.

No, još uvijek postoje roditelji, brat, sestra, rođaci, prijatelji... Fizička osoba koja vam želi pomoći i koja će vam posuditi novac, a istovremeno i sama od toga imati koristi, na obostrano zadovoljstvo. Uzmimo hipotetsku situaciju, u kojoj vaši roditelji imaju kuću s onim napuštenim potkrovljem, a vaše dijete dovoljno godina za samostalan život. Nažalost, vaš sin ili kćer još uvijek nemaju nikakvu ili barem ne dovoljno veliku plaću da bi si mogli priuštiti vlastiti stan, a vi ih naravno, kao svaki roditelj želite osoviti na noge i dati im bar neku prednost na startu života. Tu na scenu nastupa vaš rođak ili prijatelj.

Prosječne cijene uređenja potkrovlja kreću se od 1500 do 2500 kuna po četvornom metru, a zamislimo da se radi o dvadesetak kvadrata. Zapravo vam treba oko 5.000 eura za novouređeni funkcionalan prostor, koji će mladom čovjeku značiti puno, a i vaši roditelji više neće misliti da im u potkrovlju stanuju duhovi. Sve što još trebate jest sklopiti ugovor o zajmu s fizičkom osobom koja će vam posuditi novac. Dogovorite rokove vraćanja koji svima odgovaraju, a možete ugovoriti i kamatu (u ovom slučaju, za vas je poželjno da je niža od one koju bi tražila banka, a opet viša od nule, tako da i vaš zajmodavac ima neke koristi). Još jedna velika prednost u sklapanju ovakvih ugovora jest to što ne morate nositi tisuće dokumenata u banku, već vam treba list papira i javni bilježnik.

Možda vam je iz nekih prošlih vremena ostala navika da podcjenjujete potkrovlja i doživljavate ih samo kao skladišta na kojima se za vrijeme kiše stvaraju lokvice vode, ali zahvaljujući novim saznanjima i materijalima te odličnim rješenjima izolacije, vrijeme je odbacite te zastarjele misli. U ova teška vremena, potkrovlja postaju dragocjen prostor koji se može iskoristiti na razne načine, bilo da želite veći dnevni boravak, radnu sobu, odvojeni prostor za dijete ili mladu obitelj. Uostalom, zašto ne biste uredili potkrovlje i iznajmljivali ga, pa na njemu i zaradili novac.

Kako bi priča uistinu imala sretan završetak, vodite računa o građevinskoj dozvoli. Ako preuređujete potkrovlje u vlastitoj kući, a ne radite nove otvore, ne mijenjate vanjski izgled i ne izvodite nove zahvate u konstrukciji, građevinska dozvola vam ne treba. No, u drugim slučajevima će vam trebati, stoga se raspitajte na vrijeme. Najbolje je da se oko uređenja posavjetujete s ovlaštenim arhitektom koji će dijagnosticirati stanje i nosivost građevine te vam dati prve savjete uređenja.

I tako onaj vaš sretan kraj postaje početak sretne budućnosti. One u kojoj će vaši roditelji uvijek u blizini imati unuka koji im može pomoći, bilo da treba obaviti tjednu kupovinu ili još jednom namjestiti programe na TV-u koji su se opet misteriozno pobrkali. A vaše dijete, osim svojih kvadrata, imat će i nepresušan izvor omiljenih jela iz bakine kuhinje, nadohvat ruke. Zvuči kao dobitna kombinacija za sve.