Kako do besplatne struje


Česta je zabluda investitora da je struja dobivena iz fotonaponskih modula besplatna i da se ne treba spajati na postojeću mrežu HEP-a.

Obično se ne vodi računa o potrebnoj visini ulaganja u fotonaponske module, pretvarače i akumulatore.

Nabava sustava fotonaponskih modula snage 570W, košta oko 27.000 kn, a rok trajanja je oko 20 godina. Prosječna godišnja proizvodnje gore navedenog fotonaponskog sustava električne energije za jug Hrvatske iznosi oko 728 kWh, uz gubitak u prijenosu od cca 25% (182 kWh) to iznosi 546 kWh.

Uz računicu prodajne cijene kWh od 0,56 kn/kWh HEP-a, godišnja zarada od proizvodnje je oko 305 kn, što znači da bi ulaganje od 27.000 kuna vratili za oko 88 godina.

Udaljenost od električne mreže određuje isplativost investiranja u sustav fotonaponskih modula.

HEP je monopolist i jedino njegovi ovlašteni izvođači smiju izvoditi priključak kuće na mrežu.

U slučaju kada se radi o tome da recimo u ulici postoji mreža HEP-a i da je udaljena 70 metara od Vaše kuće, tada bi izvođenje priključka koštalo oko 26.600 kn, uz prosječnu cijenu od oko 380 kn po dužnom metru priključka. Za taj priključak bi HEP trebao i ishoditi građevinsku dozvolu, što bi sve skupa trajalo od 3 do 6 mjeseci.

Umjesto da se plati izvedba priključka HEP-u, može se ugraditi gore navedeni fotonaponski sustav i imati besplatnu struju slijedećih 20 godina.

Za proizvodnju uz ostvarivanje poticaja postoji na internetu mnoštvo tvrki koje će Vam ponuditi sve potrebne informacije i omogućiti gradnju po sistemu „ključ u ruke“, ali tu se radi o velikim investicijama, jer se radi o sustavima snage 10 kW i više, pa o tome neću pisati.

Svakako treba pročitati korisne svjete koji se mogu pronaći na internetu u knjižici : 200 ee savjeta.

Naš prototip SMO – sklopivi mobilni objekt, je četvrtu godinu u testiranju rada sustava fotonaponskih modula i akumulatora i zasada sva oprema i uređaji uspješno funcioniraju, bez spajanja na mrežu.